Home » Program

Under hela dagen pågår flera bildvisningar/föreläsningar, 30-45 minuter långa, i tre olika salar.

Både inträde till mässan och föreläsningarna är gratis men platserna är begränsade, så var där i god tid. Mellan föreläsningarna finns alla utställare på plats med fina erbjudanden. Du kan även köpa härlig sushi av kockar från restaurang Blue light Yokohama samt kaffe och fikabröd till låga priser.

10.30 – 11.05: Vandring i Colorado och Utah
Niklas Fagerstrand tar oss med i ett inspirerande bildspel från vandringar i Colorado och Utah, som erbjuder fantastiska naturupplevelser. Vandringarna i Utah kommer i huvudsak från nationalparkerna Arches och Canyonlands.

10.30 – 11.05: Djingis Khans land – Mongoliet
I magiska Mongoliet möter vi en praktiskt taget orörd vildmark, utan staket och kartlagda vägar. Bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och flodkanjoner dominerar landskapet i norr, medan den karga, men vackra Gobiöknen breder ut sig i öst. Guiden Zaya Tangad lär oss mer om sitt fascinerande hemland.

10.30 – 11.05: Japan
Ett traditionellt land i modern förpackning Lars Arvidsson från Världens Resor berättar om hur det traditionella samexisterar med det moderna. Vi träffar geishor, går på körsbärsblomsfester, läser haiku och ser på sumoträning. Under föreläsningen åker vi också förarlösa tåg i futuristiska miljöer, möter ungdomskulturens märkligaste uttryck och ser den modernaste arkitekturen.

11.15 – 11.50: Cykelresor i Europa
Följ med i ett bildspel från våra Cykelresor vid Gardasjön och spanska Costa Brava och se de vackra omgivningar vi får uppleva. Dessa områden är speciellt lämpade då de är relativt platta och det finns många sevärdheter utmed vägen, som medeltidsbyar och vingårdar. Vi berättar också om vår nya elcykelresa till Tyrolen.

11.15 – 11.50: Sidenvägen
Vi följer i spåren av Sven Hedin och andra stora upptäckare för att se de olika ingredienser som tillsammans utgör Sidenvägen. Från Uzbekistans klassiska handelsstäder som Bukhara och Samarkand med världens finaste muslimska arkitektur till de snöklädda bergen i Kirgizistan. Vi gör ett stopp i Kazakstans futuristiska huvudstad Astana som står värd för världsutställningen 2017. Taklamakanöknens buddhistiska grottstäder och Lhasa i Tibet får avsluta äventyret. Anna Mnatsakanova visar bilder och berättar.

12.00 – 12.35: Himalaya
Jörgen Fredriksson, asienkännare och delägare i Världens Resor visar bilder och berättar om våra resor till Himalaya. Tillsammans utgör Himalayas bergssystem världens högsta med 14 toppar över 8000 meter och sträcker sig 250 mil från Indus genombrottsdal i väster till Brahmaputra i öster. Jörgen visar bilder från sina många resor till Tibet, Nepal och Bhutan.

12.00 – 12.35: Vandring på Medelhavets öar och kuster
Där berg och hav möts skapas ett dramatiskt landskap och det finns många exempel på fantastiskt vackra platser som lämpar sig väl för vandring. I detta bildspelsföredrag besöker vi Kreta, Mallorca, Elba, San Remo, Costa Brava och Cinque Terre.

12.00 – 12.35: Svalbard – isbjörnens rike
Den arktiska ögruppen Svalbard rör om i själen på de allra flesta besökare. I denna magiska värld där midnattssolen lyser över vackra fjordar, isberg, gnistrande glaciärer och spetsiga bergstoppar möter vi ett imponerande djurliv med fåglar, valrossar, valar, sälar, rävar, renar och såklart Arktis konung isbjörnen. Hör polarguiden Olle Carlsson om hur det är att resa genom denna otämjda vildmark ombord på små expeditionsfartyg.

12.45 – 13.20: Dolomiterna – ett vandringsparadis
Dolomiterna är ett bergsområde i norra Italien med en alldeles egen bergart vilket har gett upphov till ett mycket spektakulärt landskap. Här finns också en lång tradition av vandring och många fina platser att åka till. Vi får se bilder från Val Gardena, Madonna di Campiglio och Cortina d’Ampezzo.

12.45 – 13.20: Södra Afrika
Världens Resor erbjuder ett tiotal resor till södra Afrika. Vi går på strövtåg i Lesotho, dricker vin i Sydafrika, åker på safari i Okavango, besöker de mäktiga Victoriafallen och gör en expedition genom Namibias ökenområden. Följ med på en exposé som tar er till södra Afrikas främsta äventyr.

13.30 – 14.05: Antarktis – världens mest avlägsna kontinent
Polarguiden Olle Carlsson tar oss med på en visuell resa till världens mest dramatiska och avlägsna kontinent- Antarktis. I denna storslagna, vitklädda värld navigerar vi oss fram längs magnifika isberg och mäktiga glaciärer samtidigt som vi spanar efter sälar, valar och pingviner.

13.30 – 14.05: De okända med ack så vackra vandringsresmålen
Det finns många vackra platser att vandra på, men som man kanske aldrig kommer till av den enkla anledningen att man inte hört någon annan rekommendera dem. Platser som inte drar någon massturism, men ger desto mer till dem som åker tid. I detta bildföredrag besöker vi Gorges du Verdon i Provence, Priorat och Els Ports i Spanien och spanska Baskien.

14.15 – 14.50: Japan
Ett traditionellt land i modern förpackning Lars Arvidsson från Världens Resor berättar om hur det traditionella samexisterar med det moderna. Vi träffar geishor, går på körsbärsblomsfester, läser haiku och ser på sumoträning. Under föreläsningen åker vi också förarlösa tåg i futuristiska miljöer, möter ungdomskulturens märkligaste uttryck och ser den modernaste arkitekturen.

14.15 – 14.50: Colombia
Colombia är ett av Sydamerikas kulturrikaste och vänligaste länder. Kanske också det vackraste! Med kuster både längs Karibiska- och Stilla havet, kaffeodlingar på Andernas sluttningar och en del av Amazonas är landet svårslaget. Det är dags att upptäcka Colombia nu. Landet har så mycket mer att erbjuda än FARC-gerillan och Pablo Escobar. Pelle Ståldal berättar och visar bilder.

15.00 – 15.35: Österrike – vandringsturismens vagga
Med sitt fascinerande alplandskap med djupa dalar och höga berg i en härlig grön sommarprakt har Österrike blivit en favorit för vandring. Följ med i detta bildspel till några av bästa orterna för vandring – Lech, Ischgl, Kaprun Zell am See och Kitzbüheler Alpen

15.00 – 15.35: Sydgeorgien – den subantarktiska pärlan
Sydgeorgien hör till ett av jordens allra mest magnifika djurriken. Denna subantarktiska ö, belägen mitt ute i Södra oceanen, välkomnar med nära 3 000 meter höga bergstoppar, mäktiga glaciärer och stränder med gigantiska elefantsälar och hundratusentals ståtliga kungspingviner. Hör polarguiden Olle Carlsson berätta mer om denna paradisö!

15.00 – 15.35: Burma
Jörgen Fredriksson har rest otaliga gånger till Burma under de senaste 20 åren. Här presenteras Världens Resors två nya resor till Burma; Södra Burma med Merguiarkipelagens 800 öar och Norra Burma med Mt Victoria. Burma är ett fascinerande land med fantastiska historiska sevärdheter och viktiga pilgrimsmål. Jörgen tar oss med på spännande möten med några av landets 135 olika folkslag och reder ut hur den svåra demokratiprocessen ser ut i Aung San Suukyis nya Burma.

Anderna
Föreläsning om Anderna har utgått på lördag men du är varmt välkommen att lyssna på denna nu på torsdag 16 mars kl 18.00 hos Världens Resor. Gratis inträde, föranmälan krävs. Klicka här för information och anmälan